Tig Welding

[cer_box]

[cer_cell width=”1/2″]

TIG Lassen

TIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas, ( Eng. GTAW = Gas Tungsten Arc Welding, Duits WIG = Wolfram Inert Gas) en dankt zijn naam aan de Engelse naam voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van een inert gas. Bij TIG-lassen wordt de warmte verkregen door een plasmaboog te trekken tussen een wolfraam elektrode en het werkstuk. Door de hoge smelttemperatuur van wolfraam (3410 °C) is dit een niet afsmeltende elektrode. (De temperatuur van het werkstuk ligt tussen de 6000 à 7000 graden, maar door de koelende werking van het langsstromende beschermgas heeft de elektrode maar een derde van de temperatuur van het werkstuk.) Het toevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd. Doordat de temperatuur bij deze manier van lassen veel hoger wordt dan bij bv. MIG/MAG lassen, kan geen CO2 worden gebruikt. Bij deze hoge temperatuur is CO2 instabiel en dan tast vrije zuurstof het metaal aan. Edelgassen zoals argon en helium hebben dit bezwaar niet.

[/cer_cell]
[cer_cell width=”1/2″]

[cer_fancy_image style=”3″ border=”10″ lightbox=”true” align=”left” width=”400″ media=”” hd_image=”” image=”http://cerdi.com/wp-content/uploads/2014/08/lasproces-tig-lassen.jpg”][/cer_fancy_image]

[/cer_cell]

[/cer_box]

smeltbad van TIG-las

Het toepassingsgebied van TIG-lassen is vooral hooggelegeerd staal (RVS, roestvast staal) of aluminium. Het wordt ook regelmatig gebruikt voor laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes daar de lassnelheid vrij laag is. Aluminium, aluminiumlegeringen, magnesiumlegeringen en aluminiumbronzen worden met wisselstroom (AC) gelast, de rest met gelijkstroom (DC). Deze wisselstroom is nodig om te zorgen dat de beschermende oxidelaag van het object wordt ‘weggestraald’. Nadeel hiervan is wel dat de wolfraamelektrode daardoor heter wordt en gedeeltelijk smelt, waardoor deze een ronde punt krijgt en een minder smalle las mogelijk is dan bij DC-lassen met een scherp geslepen elektrode-punt.

Met TIG-lassen kan de hoogste laskwaliteit bereikt worden. Wel is TIG lassen de moeilijkste vorm van lassen. Dit komt doordat, in tegenstelling tot elektrode- en MIG/MAG-lassen, je hier ook nog manueel vuldraad moet toevoegen. Sommige toestellen kunnen uitgerust worden met een pedaal om de stroomsterkte mee te bepalen. Die neemt dan de functie van de toortsschakelaar over. Een andere optie is een uitgebreid slangenpakket met een extra draaiknop op de TIG-toorts.

Toepassing:

Alle metalen; Ongelegeerd staal / Laaggelegeerd staal / Roestvaststaal / Aluminiumlegeringen /
Nikkellegeringen / Duplex & Superduplex / Koperlegeringen

Manufacturer of HIGH DUTY WELDING MACHINES AND PLASMA CUTTING TABLES

SCHERPE PRIJZEN VOOR SG2 LASDRAAD
Contacteer ons
Direct Telephone : 0485 88 29 04
Uitstekende kwaliteit, zachte afsmelt.
Laag per laag gespoeld op ijzeren bobijnen.